Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

2. Evre (Ikınma Evresi)

Rahim ağzı tam açıldıktan sonra (ortalama 10 cm den bahsediyoruz), doğumun 2. evresi yani ıkınma evresi başlar. Bu evre, bebeğin kanalda son inişini tamamlaması ve doğmasını içerir. Bu evrede eşlik eden ıkınma hissi, bazı anne adaylarında rahatlama sağlarken bazıları için de rahatsız edici olabilir.

Ikınma hissi ve makattaki baskı, bebeğiniz doğum kanalında, inişi hızlı olursa, ıkınma evresinin başında olabileceği gibi, son ana kadar olmayabilir de.

Bebeğin inişi, rahim kasılmaları sırasında gerçekleşeceği için, sadece kasılmalar sırasında ıkınıp, aralarda dinlenmeki enerjinizi toplamznıza yardım edecektir.

Bu evrede bazen çömelmek daha rahat ıkınmanızı sağlayabilir. Hangi pozisyonun size daha uygun olduğu doktorunuzla beraber vereceğiniz bir karar olmalıdır.

Epidural anestezi uygulandıysa, bu evre uzayabilir. Ikınma hissiniz olmayacağı için, doktorunuz, kasılmalarınızı takip edecek ve size ıkınmanız gereken zamanı söyleyecektir.

Ikınma ilerledikçe, bebeğinizin başı, daha görünür hale gelecektir. Bu esnada, genital bölgede, gerginlik, yanma ve çok farklı yoğun bir his olabilir.

Bebeğin başı çıkarken, doktorunuz gerekli görürse, genital bölgeye bebeğin başı çıkarken, çevre dokuları zedelemesin diye bir kesi uygulayabilir. Epizyotomi denilen bu doğum kesisini, bazı doktorlar, rutin olarak özellikle ilk doğumlarda uygularken, bazıları, hiç uygulamamayı tercih edebilir. Bazen de bu kararı son ana bırakabilir.

Bebeğin başı çıkarken, doktorunuz, çevre dokuları korumak adına bazı manevralar uygulayacaktır. Baş tam olarak doğduktan sonra da, artık ıkınmayıp, nefes alıp vermenizi isteyecektir.

Bebek eğer baş gelişse, önce, tepe kısmı sonra da burun ve ağız doğacaktır. Bazen doktorunuz bu aşamada, bebeğin ağız ve burnunu temizleyebilir. Daha sonra da, vücut doğar.

Doktorunuz eğer hemen müdahale edilmesini gerektirecek bir sebep yoksa, bebeği karnınıza koyup, anne-bebek ten temasını sağlayabilir. Isı kaybetmemesi için, üzeri örtülür ve ilk temasınız hayatta belki de en unutamayacağınız an olarak kalacaktır. Bebeğin kordonu yine tıbbi bir aciliyet yoksa,  30-60 sn beklenip, kesilir. Daha sonra, ilk bakımları için pediatri doktoruna teslim edilir.

Bu an sizin için çok farklı ve özel duyguların yaşanacağı bir andır. En ilginci de alıştığınız 9 aylık karnınızın inmiş halini seyretmek olacaktır.

Doğumun ikinci evresi, birkaç dakika sürebileceği gibi, ilk doğumlarda, 2 saati, ikinci doğumlarda 1 saati bulabilir. Epidural anestezi de ise bu süreler 1 er saat daha uzayabilir.