Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Ana rahmindeki ilk hareket, aynı zamanda yaşamın da ilk belirtisi olan ilk kalp atışıdır. Kalp atışı, döllenmeden sonra 3. gebelik haftasında başlamaktadır. Kalpteki odacıklar, kapakçıklar ve tüm diğer bölüm ve bağlantılar daha oluşum aşamasında iken bu ritmik aktivite (kalp atışı) devam etmektedir.

6-10. gebelik haftasında, bebeğin vücudundaki ilk hareketlenme, baş, kol ve bacaklarda görülen hafif gerilme ve dönme hareketleri şeklinde kendini göstermektedir. 10. gebelik haftasında elin; başa, yüze ve ağza götürülmesi, ağız açma, kapama ve yutma hareketleri mevcuttur. 14. gebelik haftası itibarı ile ana rahminde görülen tüm bebek hareketleri artık oluşmuştur. Hareketleri spontandır ve uyanıklık ve uyuma dönemleri arasındaki tipik döngüler şeklindedir. Solunum ve çene hareketleri başlamıştır. Eller vücudun tüm parçaları ile ve göbek kordonu ile meşgul hale gelmiştir.

Bu erken dönemden itibaren görülen hareket, bebeğin en önemli aktivitesidir ve bazen kendiliğinden bazen de uyarılma sonucu oluşmaktadır. Spontan hareketler en erken oluşandır ve muhtemelen bebeğinizin bireysel ilgi alanı ve ihtiyaçlarını temsil etmektedir. Uyandırma hareketi bebeğin çevreye duyarlı olduğunun bir göstergesidir. Örneğin 10-15. gebelik haftaları arasında anne güldüğünde veya öksürdüğünde bebeğiniz de saniyeler içerisinde buna hareket ederek cevap vermektedir.

Baş ve gövdenin hareketlerini birleştiren ve yer çekimine yanıtı sağlayan denge sistemi 8. gebelik haftasında gelişmeye başlar ve bu sistem kulaktaki dengeyi sağlayan sıvı dolu kanalların oluşumunu içermektedir.

Uyur veya uyanık insan cenini saatte 50 den fazla hareket eder bu hareketler vücudu kıvırma ve germe, başını, yüzünü, kol ve bacaklarını oynatma ve sıcak ve ıslak evini (ana rahmi) araştırmaya çalışmak şeklindedir. Anne karnındaki bebeğin, kendi kendine dokunma uyarısı verme isteği, yüzüne dokunma, eli ile diğer eline dokunma, ayaklarını yakalamaya çalışma, ayağı ile bacağına dokunma, eli ile göbek kordonunu tutmaya çalışma şeklinde kendini gösterir.

Bu genel hareketlerin yanı sıra daha tuhaf hareketler de anne karnındaki bebeklerde izlenmektedir. Bunlar rahim duvarını yalamaya çalışma ve ayakları ile rahim duvarını iterek bir nevi rahimde yürüme şeklindedir. 2. ve 3. çocuklar ilk doğan bebeklere göre rahim içerisinde bu hareketler için daha çok yer bulmaktadırlar. İlk gebelikten sonra rahim büyümekte, göbek kordonu uzamakta ve daha özgür harekete izin vermektedir. Bir spekülasyona göre 2. ve sonraki çocuklarda hareket deneyimi rahim içinde daha çok gelişmekte ve çocukluklarında daha aktif bebekler olmaktadırlar.

Anne karnındaki bebek, anne hareketlerine güçlü tepkiler verir. Ultrasonda bebeği izlerken anne gülmeye başladığında, bebeğin aşağı yukarı zıplama hareketi yaptığını ve tıpkı bir trambolinde gibi zıpladığını görmekteyiz. Anne ekranda bunu izlediğinde daha çok gülmekte ve bebek de daha hızlı zıplamaya başlamaktadır.