Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Hamilelikte seyahate çıkılabilmesine dair çok sayıda soruyla karşılaşırız. Bu durumda anne adaylarına ilk sorumuz nereye, ne kadar sürecek ve nasıl bir yolculuk planlandığı yönünde olur.

Gebeliğin her döneminde, riskli bir durum yoksa seyahat yapılabilmekle beraber, en uygun ve en konforlu hissedebileceğiniz dönem, eğer planlayabilme şansınız varsa, gebeliğin 14-28 haftaları arası yani ikinci 3 aylık dönemdir. Çoğu gebelikle ilgili acil durumlar, gebeliğin ilk ve son 3 aylık döneminde yaşandığı için, bu dönem tercih edilir. Özellikle 28. haftadan sonra uzun süre hareketsiz oturmak zorlayıcı olacaktır.

Kara yolculuklarında, seyahat süresinin kısa süreli olmasına özen göstermelisiniz. Uzun sürecek bir kara yolculuğunda ise, sık molalar vermelisiniz. Uzun süre hareketsiz oturmak, bacaklarınızda kan göllenmesi ve ödemi artırarak, size rahatsızlık verebilir. Hatta derin bacak toplardamarlarınızda pıhtı oluşmasına sebep olabilir.

Bu nedenle, sık molalar vermeli ve 5'er dakikalık yürüyüşleri en fazla 2 saatlik molalarla yapmalısınız. Kendi aracınızsa bunu yapabilirsiniz ancak, şehirlerarası bir otobüsteyseniz, sorun yaşamamak için en azından saat başı, otobüsün içinde koridorda turlamak ve oturduğunuz yerde bacak hareketleri yapmak faydalı olacaktır. Riskli bir durumunuz varsa ve uzun süreli seyahat ve hareket şansınız yoksa varis çorabı ya da en azından sıkı bir çorap giymek faydalı olacaktır. Aracı kendiniz veya başkası kullanıyor olsa da emniyet kemerinizi muhakkak takmalısınız. Hava yolculuğu yapacaksanız, seyahat öncesi hava yolu şirketlerinin kurallarını öğrenmeniz gerekli olacaktır. Havayolları kurallarına şu linkten ulaşabilirsiniz.

Özellikle uzun süreli uçak seyahatlerinizde koridor kısmını tercih etmek, hareket etme ve bacaklarınızı germenizi kolaylaştıracaktır. Uçuş öncesi gaz yapabilecek gıda ve içeceklerden kaçının. Emniyet kemeriniz, uçuş boyunca takılı olsun ve karnınızın altına gelecek şekilde yerleştirin.

Gemi seyahatlerinde, deniz tutması ihtimaline karşı önceden doktorunuzla görüşmeniz ve gebelikte kullanabileceğiniz bulantı ilaçlarını bulundurmanız faydalı olacaktır. Bulantı bileklikleri de işe yarayabilir. Yine gemi yolculuklarına özel, ishale sebep olabilen ve çok bulaşıcı olabilen viral enfeksiyonlar aşırı su kaybına sebep olabilir. Bu virüsler, yiyecek, içecek ve yüzeylerden temas yoluyla bulaşabilir. En iyi önlem, sık el yıkamaktır.

Kıtalar arası seyahat planınız varsa, muhakkak gideceğiniz ülkenin seyahat kurallarını gözden geçirmeli ve gerekli aşıları, gebelikte yapılabiliyorsa, doktorunuza danışarak, yaptırmalısınız. Özellikle sıtma riski olan bölgelere gebelik sırasında seyahat etmemelisiniz. İçme suyundan emin olamadığınız bölgelerde, en iyi seçenek, en az 1 dakika kaynatılmış, musluk suyudur. Her ne kadar kalite standartlarını bilmeseniz de, şişelenmiş su, kaynatılmamış sudan daha güvenlidir. Yine, yıkanmamış bardaklar ve buzlar konusunda da dikkatli olmalısınız. Pişirilmemiş, çiğ ya da az pişmiş etlerden de uzak durmalısınız.

Gebelikte seyahatte çok önemli bir konu da gideceğiniz bölgenin sağlık kuruluşlarını önceden bilmenizdir. Seyahatiniz sırasında, rotanıza en yakın sağlık kuruluşlarını önceden biliyor olmanız, olası bir acil durumda size yardımcı olacaktır.