Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

 

Özellikle ülkemizde yanlış bilinen bir uygulama, gebelikte iki can taşındığı için, normalin 2 katı yemeniz gerektiğidir. Gebelikte vücuttaki değişikliklerden biri de bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, sindirim sisteminden besin emiliminin artmasıdır. Yani o zaten kendisini korumaya alır. Dolayısıyla, yediklerinizi iki katına çıkarmak, bebeğinizin sağlıklı olmasını değil, tam tersi artan kilonuz sebebiyle, gebeliğinizin sağlıksız geçmesine, artan gebelik tansiyonu, gebelik şekeri gibi hastalık riskleri sebebiyle, bebeğinizin sağlıksız olmasına sebep olur. Gebelikte artan kilonuz aynı zamanda, size doğum sonrası veremediğiniz kilolar olarak geri dönecektir.

Sağlıklı, normal kiloyla gebeliğe başladıysanız; gebeliğin ilk 3 ayında ekstra kalori ihtiyacı gerekmez. 2. 3 aylık dönemde, günlük ekstra 300 kcal gerekirken, son 3 ayda, ekstra 450 kcal gereklidir. İhtiyacınızın en fazla olduğu dönemdeki bu ekstra 450 kcaliyi bile sadece 1 bardak süt veya yarım sandviçten elde edebilirsiniz.

Aşırı kilolu veya zayıf olarak gebeliğe başladıysanız, durum değişecektir.

Diyet kelime anlamı olarak beslenme düzeni demektir. Halk arasında ise yanlış olarak, kalori kısıtlaması yerine kullanılır.

Gebelikte, diyet yapmak yani aslında kalori kısıtlaması yapmak, hem siz hem de bebeğiniz için oldukça zararlıdır. Kilo vermeye yönelik diyetler sadece kalori kısıtlaması yapmaz, aynı zamanda sizi ve bebeğinizi gerekli olan çok sayıda vitamin ve minerallerden yoksun bırakır.

 

Gebelikte kilo alımı gebeliğin sağlıklı yürüdüğünün ve bebeğin sağlıklı olduğunun en önemli göstergelerindendir. Gebelik öncesi kilosuna uygun olarak kilo alan ve güzel beslenen kadınlarda, bebek de büyük olasılıkla sağlıklı olacaktır.

Gebelik şekeri gibi bazı özel durumlarda, kalori kısıtlaması gerekebilir. Ancak bu kısıtlama, diyetisyen ve doğum hekiminin kontrolü altında, kilo alımı azaltılıp, kan şekeri ayarlanmaya çalışırken, bebeğin de ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik titiz bir ayarlama gerektirir.

Anne karnında bebeğinizin büyümesi ve sağlığı, gebelik öncesi ve gebelikte yediklerinizle doğrudan bağlantılıdır. Ne yediğiniz çok önemli. Bebeğinizi düşünerek beslendiğinizde, unutmamanız gereken, O’ nun sizin gibi bir yetişkin olmadığıdır. Nicelik değil, niteliği artırmaya çalışın.