Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Gebeliğinizde sigara içerseniz, bebeğinizi çok sayıda toksine (zararlı kimyasal maddeler) maruz bırakmış olursunuz. Örneğin nikotin; damarlarda büzüşme yaparak, bebeğe ulaşacak besin ve oksijeni kıstlar. Yine karbonmonoksit de; kandaki oksijene bağlanarak, bebeğe oksijen ulaşmasını engeller.

Sigara, gebelikte erken doğum olasılığını artırır ve plasentanın rahme tutunmasında problemlere yol açar. Gebeliğinde sigara içen annelerden doğan bebekler, daha düşük doğum kilosuyla doğarlar. Çocukluk dönemlerinde, astım, kolik ve çocukluk obesitesi anne karnında sigara dumanına maruz kalmamış çocuklara göre daha sık görülür. Yine ani bebek ölümü bu bebeklerde daha fazla yaşanır.

Aynı şekilde sekonder içicilik yani anne adayının bulunduğu ortamda sigara içilmesi de tüm bu riskleri arttırır. O nedenle, özellikle baba adayının da bu konuda çok dikkatli olması gerekir.

Gebeliğin başında, yaşanabilecek, bulantı ve kusmalar sigaradan da tiksinmenize ve kokusunu tolere edememenize sebep olur. O halde bu dönemi neden bırakmak için kullanmayalım?

Bırakmak için sağlık kuruluşlarından yardım alabilirsiniz. Nikotin bantları ya da sakızları gebelikte araştırmaları yeterli olmadığı için kullanılmamalıdır.

Yapılan son araştırmalarda, anne karnındaki bebeklerin sigaraya verdikleri tepkilerin 4D ultrasonla alınmış görüntüleri.