Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Gebelikte alınan kilo miktarı hem anne hem de bebeğin gebelik süreci ve gelecekteki sağlığını etkiler. Özellikle son 10 yılda gebe kalan kadınların çok daha büyük bir kısmı ideal kilosunun üstünde veya obez. Bilimsel araştırmalar gebelikte aşırı kilo alımıyla aşırı iri bebek arasındaki ilişkiyi ve yetersiz alınan kiloyla düşük kiloda bebek doğurma arasındaki ilişkiyi doğruluyor. Gebelikte tavsiye ettiğimiz kilo artışı miktarının amacı hem bebek hem de anne için daha iyi sonuçlar elde etmek.

Dünya Sağlık Örgütü’nün hala kullanılan tavsiyesi, gebe kalmadan önceki kiloyu baz alıyor ve ideal kilosunun altında, ideal kilosunda, ideal kilosunun üstünde ve obez olarak gebeliğe başlayan kadınlar olarak sınıflandırıyor.

Vücut kitle indeksi, kilogram cinsinde vücut ağırlığı/metre cinsinden boyun kendisiyle çarpılması ile hesaplanır.

Vücut kitle indeksinizi hesaplayın.

Vücut kitle indeksi,  18,5 in altında olanlar “ideal kilosunun altında, zayıf” olarak değerlendiriliyor ve bu kiloyla gebe kalan hastalara gebeliklerinde ortalama 13-18 kg almaları tavsiye ediliyor.

Vücut kitle indeksi,  18,5-25 arasında olanlar “ideal kiloda, normal” olarak değerlendiriliyor ve bu kiloyla gebe kalan hastalara gebeliklerinde ortalama 11-16 kg almaları tavsiye ediliyor.

Vücut kitle indeksi,  25-30 arasında olanlar “ideal kilosunun üzerinde, kilolu” olarak değerlendiriliyor ve bu kiloyla gebe kalan hastalara gebeliklerinde ortalama 7-11 kg almaları tavsiye ediliyor.

Vücut kitle indeksi,  30 un üzerinde olanlar “obez, aşırı kilolu” olarak değerlendiriliyor ve bu kiloyla gebe kalan hastalara gebeliklerinde ortalama 5-9 kg almaları tavsiye ediliyor.

İkiz gebeliklerde ise bu oran;

  • “ideal kiloda” gebeliğe başlayanlar için 17-25 kg,
  • “ideal kilosunun üzerinde” gebeliğe başlayanlar için 14-23 kg,
  • “obez” gebeliğe başlayanlar için 11-19 kg olarak tavsiye ediliyor.

“ideal kilosunun üzerinde” ve  “obez” olarak gebeliğe başlayanlarda bu tavsiye edilen kilolardan daha az kilo alan fakat bebeğin gelişimi normal giden gebelerde ise gerek anne gerek bebeğin sağlığı açısından bir fark bulunmaması, özellikle bu grup hastalarda kilo alımının daha fazla kısıtlanabileceğini göstermektedir.

Sonuç olarak; gebelik takibi yapan sağlık profesyonelleri, gebelik öncesi ya da ilk gebelik muayenesinde anne adayının vücut kitle indeksini hesaplamalıdır. Bu muayenede, anne adayı, Vücut kitle indeksinin ne olduğu, gebelikte kaç kilo almanın O’nun için sağlıklı olacağı, düzenli bir egzersiz ve beslenme programının yapılması hakkında bilinçlendirilmelidir. Aynı zamanda, bu kilo artışı değerlendirmesinin takip eden her muayenede yapılması sağlanmalıdır.

Burada önemli olan; bebeğin gebelik haftasına göre uygun gelişimi sağlanırken, anneyi sağlıklı kiloda tutarak, olası gebelik komplikasyonlarını ve sezaryen gerekliliği ihtimalini azaltmak ve annenin doğum sonrası kısa sürede normal kilosuna dönmesinin sağlayabilmektir.

 

Referans : ACOG, Committee Opinion, Number 548, January 2013.