Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Gebeyim ve ağzıma acı su geliyor…

Sindirim sistemi gebelikte en çok etkilenen sistemlerden biridir. Bir çok gebe hayatı boyunca hiç karşılaşmadığı sindirim sistemi rahatsızlıklarını ilk defa gebelikte yaşayabilir ya da daha önceden böyle şikayetleri varsa gebelikte bu şikayetler artış gösterebilir.

Bunlar arasında mide yanması, hazımsızlık, kabızlık, gaz artışı, şişkinlik, bulantı ve kusma sayılabilir. Bu rahatsızlıklar genelde gebeliğin ikinci yarısından sonra başlar ve doğuma kadar devam eder.

Mide yanması diye anılan şikayet aslında, göğüs kemiği arkasında oluşan ve göğüs kemiğinin alt kısmından başlayıp, boğaza kadar devam eden bir yanma ve ağızdan acı su gelmesi hissidir. En önemli tarafı ise, kalple ilgili dolaşım bozukluklarının da bu şekilde bulgu vermesidir. Bu nedenle dünya bilim literatüründe bu his, “kalp yanması” olarak adlandırılır. Kalp krizi tanısını zorlaştırabildiği için ciddiye alınması gereken bir belirtidir.

SEBEPLERİ;

Sağlıklı bir insan vücudunda, sindirim sırasında, yemek borusundan, mideye ilerletilen besinler, midenin asitli sıvısına maruz kalırlar. Besinler mideye geçtikten sonra, yemek borusuyla mide arasında bulunan kapakçık kapanır ve midenin asitli içeriğinin, yemek borusuna geri kaçmasını önler.

Gebelikte ise progesteron hormonunun yaptığı düz kas gevşetici etki sebebiyle, düz kas yapısında olan bu kapakçık da gevşer ve tam kapanma sağlayamadığı için, asitli mide içeriği, yemek borusuna geri kaçar. Asit, yemek borusunda irrite edici bir etki yaptığı için, mide yanması veya ağızdan sıvı gelmesi olarak adlandırılan bir rahatsızlığa sebep olur. Tıp dünyasındaki tanımlaması olan “reflu” ise, kelime anlamıyla, “geri kaçış” demektir.

Bunun beraber, gebelik ilerledikçe büyüyen rahim de sindirim sistemi ve mideyi sıkıştırarak, geri kaçışa zemin hazırlar.