Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Bebek her istediğinde, her ağladığında emzirilmelidir, her iki memede boşaltılmalı, bebek kendi isteği dışında ya da uykuya dalmadan memeden uzaklaştırılmamalıdır,

Emzirmenin saati ya da dakikası yoktur. Süt olduğu sürece, bebek doyana ve memeden ayrılana kadar sürdürülebilir.

Emzirme bir anne için bebeğine sağlayabileceği en güzel, en sağlıklı, en güvenli ve garantili gelecek yatırımıdır. Bebeğin doyduktan ya da uyuduktan sonra memeden ayrılması doğal bir olaydır.

Bebeğin ani ve erken memeden ayrılması, yetersiz beslenmenin yanı sıra ruhsal olarak da yetersizliğe, huzursuzluk ve ağlamaya neden olur. Emzirme eyleminin başlangıcı gibi sonunu da bebek belirlemelidir.

Bebeğin doyduktan sonra memeden ayrılması ve eğer varsa gazının çıkarılması rahatı için önemlidir. Doğru teknikle memeye yerleşen ve emen bir bebek, hava yutmayacağı için gaz oluşturmaz. Ama eğer huzursuz beslendi ise, arada memeden ayrılıp tekrar döndüyse ya da hava yuttuysa bebeğin gazı olabilir. Doğru bir emzirme tekniği ile bunun oluşması hemen tamamen engellenebilir.

Bebeğin annenin ya da babanın omzuna karnı gelecek biçimde yumuşak bir biçimde yerleştirilip, sırtının hafifçe sıvazlanması ile kucakta sırtı anneye dönük olarak tutulması ve hafifçe karnının sıvazlanması ile bebek gazını çıkarabilir. Gaz için paniğe kapılmanın gereği yoktur, ek bir ilaç ya da bitki çayının verilmesine de ihtiyaç yoktur. Aksine bu tür yabancı sıvılar ne kadar masum oldukları söylense ve bilinse de, bebeğe ve emzirmenin sürekliliğine zarar verir. Bebekte ciddi alerji, hatta ölümlere, bebeğin barsak sisteminde tembelliğe ve ileriki yıllarda sorunlara yol açabilir.