Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

 

Günümüzde doğum sırasında en popüler ağrı önleyici metod, epidural anestezi (ağrısız doğum) dur. Aslında epidural anestezi anne adaylarımızda neredeyse doğumun şekli kadar merak konusu bir hal almıştır. ABD istatistiklerine göre doğumların %50 si epidural anestezi ile gerçekleşmekte, ülkemizde bu oran kesin kayıtlar olmamakla beraber, %20 lerde seyretmektedir. Anne adayları kendilerini doğuma hazırlama aşamasında tüm doğum ağrı önleyici yöntemleri hakkında bilinçlendirilmeli ve kendilerine bu şekilde seçim olanağı sağlanarak, doğum sürecine katkıları sağlanmalıdır. Bu bilinçlendirme, epidural anestezi yöntemleri, nasıl uygulandığı, fayda ve olası zararlarını içermelidir.

Epidural anestezi (Ağrısız doğum) nedir?
Epidural anestezi, vücudun istenen bölgesinde ağrı duyusunu durdurmaya yönelik bölgesel uygulanan bir anestezi şeklidir. Epidural anestezinin amacı, tüm duyuların kaybı olan genel anesteziden farklı olarak, sadece ağrı duyusunun durdurulmasıdır. Dokunma, sıcaklık gibi duyular etkilenmemektedir. Epidural anestezi, alt omurga seviyesinden çıkan sinir liflerini bloke ederek, vücudun alt yarısında duyu azalmasına sebep olmaktadır. Kullanılan ilaçlar, alt omurga seviyesine uygulanan lokal anestezik ilaçlar ve bazen de narkotik dediğimiz güçlü ağrı kesicilerin takviyesidir.

Epidural anestezi nasıl uygulanır?
Doğum sancılarınız başladığında ve epidural anestezi uygulaması öncesi damar yolunuz açılarak, serum tedavisi başlanır. Doğum eylemi süresince ortalama 2-3 lt sıvı verilecektir. Epidural anestezi bu konuda deneyimi olan bir anestezi uzmanı tarafından uygulanır. Oturur ya da yan yatar pozisyonda sırtınızı kamburlaştırmanız ve hareketsiz kalmanız istenir. Bu pozisyon epidural anestezinin etkili olması bakımından çok önemlidir. Bel bölgenize antiseptik bir solusyon uygulanması sonrası, küçük bir iğne ile uygulama yapılacak bölge lokal anestezik verilerek, uyuşturulur. Daha sonra, bel bölgenizde uyuşturulan yerden, omuriliği saran zarların arasındaki bölgeye bir iğne ile girilerek, plastik bir katater yerleştirilir. İğne geri çıkarılarak, plastik katater içeride bırakılır ve bu gerekli ilaçların uygulaması ve dozların tekrarlanmasına olanak verir. Ve bir flaster yardımıyla, kaymaması için sabitlenir.

Epidural anestezinin faydaları nelerdir?
Doğum eyleminiz uzun da sürse size konforlu bir bekleme süreci sağlar.
Doğum sürecinde ağrı hissedilmemesi, anne adaylarının daha hoş bir deneyim yaşamış olmasına olanak sağlar.
Doğum sürecinde her şeyin farkında olarak, sizin de doğuma aktif katılımınızı sağlar.
Doğumunuz sezaryenle gerçekleşirse, epidural anestezi uyanık olmanızı sağlayacak ve doğum sonrası da ağrı duymanızı engelleyecektir.
Epidural anestezi, doğum sürecinde dinlenmenizi, rahatlayıp gevşemenizi, bebeğinize odaklanmanızı ve doğumun ıkınma evresine aktif katılımınızı sağlayacaktır.
Epidural anestezi, hızlı bir şekilde yaygınlaşmakta ve başarısı, uygulanması sırasındaki özene dayanmaktadır.


Epidural anestezinin olumsuz yanları nelerdir?
Epidural anestezi,kan basıncınızın ani olarak düşmesine sebep olabilir. Bu sebeple kan basıncınız sık olarak takip edilecektir. Bu yaşanırsa, serum, ilaç veya oksijen desteği gerekebilir.
Omurilik sıvısının sızmasına bağlı olarak, baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu durum, spinal anestezi yöntemiyle daha sık yaşanmakla beraber, epidural anestezi ile olasılık %1 in de altındadır. Eğer şiddetli olur ve gerilemezse, kan yaması denen özel bir yöntem uygulanabilir.
Epidural anestezi uygulanması sonrası, yan yatmanız ve sağ-sol pozisyonunuzu değiştirmeniz istenecektir. Bu sırada bebeğin kalp atışlarının takibi için sürekli monitorize edileceksiniz.
Şu yan etkileri hissedebilirsiniz; titreme, kulak çınlaması, sırt ağrısı, bulantı ve idrar yapmada zorluk.
Epidural anestezi uygulanması sonrası, ıkınmada zorluk hissedebilirsiniz. Doktorunuz rahim kasılmalarının olduğu yani ıkınmanız gereken zamanı size söyleyerek, yardımcı olacaktır.
Doğum sonrası birkaç saat vücudunuzun alt yarısında güçsüzlük hissedebilir ve yardımla yürüyebilirsiniz.

Epidural anestezi hakkında sıkça sorulanlar:

Epidural anestezi uygulanırken canım acır mı?
Lokal anestezi için yapılan ilk iğne sırasında sinek ısırması gibi bir his yaşayabilir ve katater yerleştirilirken de bası hissi duyabilirsiniz.

Epidural anestezi ne zaman uygulanır?
Epidural anestezi aktif doğum eylemi başladığında yani rahim ağzı açıklığınız, 3-4 cm olduğunda uygulanır.

Epidural anestezi doğumumu nasıl etkier?
Doğumun ıkınma evresini uzatabilmekle beraber, rahim ağzı açılma evresini hızlandırmaktadır.

Epidural anestezi uygulandıktan sonra ne hissedeceğim?
Katater yerleştirilip ilk ilaç dozunun verilmesinden birkaç dakika sonra, rahme giden sinirlerde uyuşma başlayacaktır. Tam uyuşma hissini ortalama 10-20 dk. içinde hissedeceksiniz. 1-2 saatte bir dozu tekrarlamak gerekecektir. Doğumunuz uzayacaksa, idrar sondasıyla mesanenizin boşaltılması gerekebilir. Bebeğiniz doğduktan sonra katater çekilecek ve birkaç saat sonra tüm uyuşukluk hissiniz yok olacaktır. Bazen doğum kanalında yanma hissi eşlik edebilmektedir.

Bebeğimi itebilecek miyim?
Epidural anestezi sebebiyle, rahim kasılmalarınızı hissetmeyebilirsiniz. Size kasılmalarınız söylenerek ıkınmanız istenecektir. Bazen karın bölgesinden rahim üzerine bası uygulama yardımı gerekebilir.

Epidural anestezi her zaman işe yarar mı?
Her yöntemde olduğu gibi omur aralıklarınızın uygun olmaması gibi bir sebeple, kataterin yerleştirilememesi veya vücudun bir yarısında diğer yarısına göre daha fazla uyuşukluk hissi olabilir.

Epidural anestezinin uygulanmaması gereken durumlar var mıdır?
Şu durumlarda epidural anestezi uygulanamaz;

  • Kan seyreltici aspirin gibi ilaç kullanımı varsa
  • Kan pulcuklarınız düşükse, (kan sayımı ile anlaşılır)
  • Aşırı bir kanama veya şok tablosu varsa
  • Bel bölgesinde veya yaygın kan enfeksiyonu durumunda
  • Rahim ağzı açıklığı 4 cm olmadıysa
  • Anestezi uzmanı tarafından uygun omur boşluğunuz bulunamıyorsa
  • Doğum çok hızlı ilerliyor ve katater uygulamaya zaman yoksa