Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Anne karnında bebeğin etrafını saran sıvıya, amniyon sıvısı denir ve çok sayıda görevi vardır;

  1. Enfeksiyonlara karşı bebeği korur
  2. Bebeği, travmalardan korur. (mesela ani darbeler ve karnınızı çarpma sırasında)
  3. Bebeğin rahim içinde rahatça hareketini sağlayarak, kas iskelet sistemi gelişimine yardımcı olur.
  4. Rahim içi sıcaklığını sabit tutar
  5. Bebeğin kordonunun sıkışmasını ve basıya uğramasını engelleyerek, bebeğin oksijenlenmesine yardımcı olur
  6. Bebek bu suyu soluyup, yuttuğundan, solunum ve sindirim yollarının gelişmesine katkıda bulunur.

Gebeliğin herhangi bir döneminde, bu sıvıda azalma olursa buna oligohydramnios (bebeğin suyunun azalması) denir. Normalden fazla miktarda olmasına da polihydramnios (bebeğin suyunun fazla olması) denir.

Bebeğin suyunun arttığından şüphe edilen durumlar, karnınızın gebelik haftanıza göre normalden büyük olmasıdır.

Aynı şekilde, sırt ve bel ağrısı, nefes alma sıkıntısı, bacak ve bilkelerde şişlik, ödem de bebeğin suyunun arttığının habercisi olabilir.

Bebeğin suyunun değerlendirilmesi için ultrason yapılır. Doktorunuz bazı ölçümler alarak, hesaplama yapacak ve suyun normal miktarda olup olmadığını değerlendirecektir.

Çoğu zaman bir sebep bulunamasa da genelde,

  1. Gebelik diyabeti özellikle, kan şekerleriniz düzenlenemiyor ve diyabet kontrol edilemiyorsa, bebeğiniz hem haftasına göre büyük seyredecek hem de suyu artmaya başlayacaktır.
  2. Genetik anomaliler, Down sendromu gibi bazı kromozomal bozukluklar
  3. Çoğul gebelikler. Özellikle aynı plasentanın paylaşıldığı ikiz-ikiz transfüzyon sendromu.
  4. Anne karnında bebekte anomaliler. Bebeğin amniyon sıvısını yutmasını engelleyecek yarık dudak-yarık damak, mide başı tıkanıklığı, sinir sistemi rahatsızlıkları gibi bazı doğumsal kusurlarda bebek yutamadığı için devir-daim yapılamaz ve böbrekler idrar üretmeye devam ettiği için, su artar.
  5. Bebekte kansızlık, Etkilenmiş Rh-Rh uyumsuzluğu (kan uyuşmazlığı) gibi durumlarda, bebeğin kanının azalması ve   bebekte su toplanmasıyla beraber, bebeğin suyu da artar ve anne karnında, kan değişimi gerektirebilir.

Bebeğinizin suyunun normalden fazla olduğu tespit edildiyse, doktorunuz sizi detaylı ultrason incelemesine yönlendirecektir. Bazen de enfeksiyon ya da kromozomal bozukluk şüphesiyle amniyosentez gerekebilir. Eğer hala yapılmadıysa gebelik diyabeti açısından tarama, şeker yüklemesi, yapılır. Erken doğuma yol açabileceği için yakın takip gerekir.

Doğum başladığında ise, kordon sarkması veya plasenta ayrılması ihtimali açısından yakın monitorizasyon gerekir ve böyle bir durum oluşursa acil sezaryen sebebidir. Bu nedenle, doktorunuz, suyunuz gelirse, hiç beklemeden acilen hastaneye başvurmanızı önerecektir. Yine, doğum sonrası kanama açısından da risk taşırsınız çünkü, rahim gebelik boyunca, aşırı miktarda sıvı nedeniyle fazla gerildiğinden, doğum sonrası toplanması zor olabilir.