Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

8. Hafta (7 Hafta 0 Gün - 7 Hafta 6 Gün)

Ultrasonda bebeğinizin kalp atışı görüldü, değil mi?

Bebeğim ne kadar oldu?

 Bebeğinizin boyu (baş-popo mesafesi) ortalama 13-15 mm, ağırlığı da 1 gr oldu. Yani bir ahududu kadar...

Bebeğim büyüyor...

Bebeğinizin gözkapakları oluşmaya başla- dı, gözler orta hatta birleşmeye hazırlanıyor ve embriyonun kuyruğu kaybolmak üzere.

Kıkırdak yapımı bu haftada başlıyor ve yine bu haftada gözdeki pigmentler dışarıdan görülebiliyor.

Embriyoda beynin dış kabuğu oluşuyor. Sinir hücreleri arasındaki özelleşmiş bağlantılar organize olup sinir ağı oluşturuyor. Bu yapıyı, çok geniş bir bilgisayar ağına benzetebiliriz. Canlılığın çok önemli bir göstergesi olan hareket bu haftada başlıyor. Ama sizin bu hareketleri hissetmek için daha 8-10 hafta beklemeniz gerekecek. Embriyonun ilk hareketleri kendiliğinden seğirme şeklinde ve refleks hareketlerdir. Bu haftada bebeğin ağız kenarına hafifçe dokunulduğunda, refleks olarak başını çekecektir. Gövdesini de kendi ekseninde hareket ettirmesi sık yaptığı hareketlerdendir. Anne karnındaki hareket, bebeğin kemik ve eklemlerinin normal gelişimi için gereklidir.

Yine bu haftada dışkulak şekli belirmeye başlıyor ve dışkulak yolu izlenebiliyor. Ağızda tükürük bezleri oluşmaya başlıyor.

Kan yapımı görevini, karaciğer, yolk sacdan devralıyor ve bu organa kırmızı şeklini veriyor. Karaciğer aynı zamanda bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan akyuvarların da yapımını üstleniyor.

Bu haftanın ortasında, yassı düz tabak şeklindeki el plağında 5 dikey çizgi belirmeye başlıyor. Parmaklara dönüşecek bu yapıyı el bileği oluşumu takip ediyor. Embriyoda meme uçları koltukaltına yakın görülüyor. Zamanla ön göğüs duvarındaki asıl yerlerine yerleşecekler.

Solunumun en büyük kası olan diyafram bu haftada oluşuyor. Bağırsakların bir kısmı karın boşluğundan göbek kordonuna doğru fırlama yapıyor. Bu fizyolojik fıtıklaşmanın amacı, karın içinde gelişen karaciğer gibi diğer organlara yer sağlamaktır.

Bu haftada endokrin sistem, vücudun çok sayıda sistemini düzenlemek üzere hormon üretimine devam ediyor. Boğazda bulunan paratiroit bezleri çoktan kandaki kalsiyum düzeyini ayarlayan hormonu üretmeye başladı. Böbreküstü bezleri de oluşuyor ve kısa bir süre sonra, stresi yönetecek ve vücut tuz-su dengesini ayarlayacak hormonları salgılamaya başlayacak. Pankreas, kan şekerinin çok düşük seviyelere inmesini engelleyen hormon olan glucagonu salgılamaya başladı.

Beni neler bekliyor?

Şu ana kadar rahminiz boyut olarak gebelik öncesinin iki katına çıktı. Bulantılar sebebiyle yemeklerden tat alamayabilirsiniz. Özellikle sabah bulantılarının en fazla olduğu dönem başlıyor. İngilizcede bu tam çeviri ile “sabah hastalığı” olarak ifade edilir. Ama hiç bulantınız yoksa merak etmeyin. Bu sadece çok şanslı olduğunuzu gösterir ve bir anormalliğe işaret etmez. Bulantısı olan gebelerin çoğu bu durumu ilk 3 ayın sonunda atlatırken, az bir kısmı da tüm gebelik boyunca bu tatsız durumla baş başa kalır.

Vücudunuzdaki değişimi artık daha fazla hissetmeye başlayacaksınız. İç çamaşırlarınız ve özellikle sütyeniniz sıkıyor olabilir. Artık daha büyük bedene ve destekli olana ihtiyacınız olacak. Artan gebelik hormonlarının bir diğer etkisi de meme dokusunda büyüme ve doku değişikliklerine yol açmasıdır. Bu durum emzirme hazırlığına şimdiden başlandığının işaretidir. Bu meme dokusu büyümesi tüm gebelik boyunca artarak devam edeceği için alışık olmadığınız ve vücudunuzun ağırlık merkezini zorlayacak olan bu durumla başa çıkabilmenin en iyi yolu uygun, destekli bir sütyen seçimi.