Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Son yıllarda kullanıma giren bir diğer teknoloji de 3 veya 4 boyutlu ultrason inecelemeleridir. Rutinde kullanılan ve kesitler alarak bebeğin organları ve tıbbi durumu hakkında bilgi veren ultrason 2 boyutlu (siyah-beyaz) ultrasondur.

Yeni teknolojilerle, bebeğin seri fotoğraflarından bilgisayar bir görüntü oluşturmakta ve 3 boyutlu ultrasonla bir fotoğraf gibi verebilmektedir. 4 boyutlu ultrasonda ise buna bir de zaman boyutu eklenir ve bebek anne karnında hareket ettiğinde eş zamanlı olarak ekrana da yansır. Yani 4. boyutla zaman kastedilmektedir, tıpkı canlı yayın gibi. Bu teknolojiler tabii ki, bebeğini merakla bekleyen anne ve baba adayları için çok kıymetlidir ama bizler için çok bir anlam taşımaz. Çünkü bebeğin sağlık durumu hakkında pek bilgi vermez. Sadece kısıtlı durumlarda ekstra bilgi verir. O nedenle, sadece eğlence için yapılır, diyebiliriz.

Tüm gebelik boyunca, 4 boyutlu ultrasona girmeniz gerekmez. Ama sağlık kuruluşunun imkanları ve zamanına göre yapılabilir. Gerekli olan tıbbi inceleme bittikten sonra bebeğin pozisyonu uygunsa, doktorunuz size 4 boyutlu görüntüyü imkanları ve zamanı dahilinde gösterebilir. Unutulmaması gereken sadece eğlence anlamı taşıdığı ve yapılmamasının hiçbir eksiklik ifade etmediğidir.

Diğer ultrason incelemelerinde olduğu gibi 4 boyulu ultrasonda da her defasında görüntü elde edilemeyebilir. Bebeğin pozisyonu, amniyon sıvısının miktarı 4 boyutlu ultrasonda görüntü alınamamasına sebep olabilir. Hatta bazı bebekler hiçbir incelemede yüzlerini göstermek istemeyebilir?