Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

29. Hafta (28 Hafta 0 Gün - 28 Hafta 6 Gün)

Uçak seyahatleriniz için bu haftadan sonra doktor raporu almanız gerekiyor.

Bebeğim ne kadar oldu?

Bebeğinizin boyu ortalama 39 cm, ağırlığı da 1350 gr. Yani bir lahana kadar...

Bebeğim büyüyor...

Beyin aktivitelerinin gözlenmesi, bebeğin rüya görebildiğini düşündürüyor. Bebeğinizin böbreküstü bezlerinde üretilmeye başlayan bir madde vücudunuzda süt salınımını sağlayacak olan prolaktin hormonunu uyaracak. Bir başka deyişle bebeğiniz bu haftada bile gelse süt yapımınız başladığı için emzi- rebileceksiniz.

Bu dönemden sonra her geçen gün bebeğinizin hayata daha güçlü ve daha sağlıklı başlama şansını artıracak. Artık beyni, solunum hareketlerini ritmik bir düzene koydu ve vücut ısısını daha iyi kontrol ediyor. Bebeğiniz erken doğarsa her geçen hafta solunum desteği ihtiyacı daha da azalacak.

Kemiklerde kalsiyum depolanması artan miktarda devam ediyor. Son üç ayda her gün bebeğinizin iskelet sistemi yaklaşık 250 miligram kalsiyum depolar.

Beni neler bekliyor?

Bebeğinizin hareketlerini artık çok daha net hissediyorsunuz. Hatta bazen, neresi olduğunu bile ayırt edebilirsiniz. Ultrason sırasında doktorunuza sormak, tahminlerinizi değerlendirmenizi sağlayacaktır. Her bebeğin ve her bireyin olduğu gibi anne karnındaki bebeğin de kendine özgü hareketliliği vardır. Bunu en iyi siz bilebilirsiniz. Ne zaman daha aktif olduğu, hangi pozisyonunuzu ya da hangi yiyeceği daha çok sevdiği gibi.

Her ne kadar biz hekimler, bebeğin hareketlerini saymayı önersek de bu aslında çok kolaydır. Size garip gelen bir hareket azlığı ya da uzun süre ha- reketsizlik sizi zaten uyaracaktır. Dolayısıyla saatte şu kadar hareket etmeli diye dikkatinizi toplayıp, elinizde saat saymanız çok mantıklı değildir ve size sadece endişe verir. Hareketlerde her zamankine göre bir azlık hissediyor, size garip gelen bir yavaşlama var ya da bir süredir hareketsizse, o zaman saymak gerekecektir. Böyle bir durumda uzanın ve sol yan yatın, açsanız karnınızı do- yurun ve sonrasında şekerli bir şeyler yiyin. Hâlâ hareket etmediyse, elinizle dokunarak uyarı verebilirsiniz. Bu da başarısızsa, doktorunuza başvurmalısı- nız. Doktorunuz bebeğin anne karnında iyilik halini değerlendirecek bazı test- ler yapacaktır.