Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

24. Hafta (23 Hafta 0 Gün - 23 Hafta 6 Gün)

Hâlâ yaptırmadıysanız, bebeğinizin detaylı organ taraması ultrasonunu yaptırmak için son haftalarınız...

Bebeğim ne kadar oldu?

Bebeğinizin boyu ortalama 31 cm, ağırlığı da 600 gr. Yani bir mısır koçanı kadar...

Bebeğim büyüyor...

Bebeğiniz, yaşam sınırına gelmeye başladı. Bu hafta, prematüre bebeklerde yenidoğan yoğun bakım şartlarında, bebeklerin yaşama ihtimali olan bir hafta olarak kabul ediliyor ve bu haftada doğarsa yaşama şansı ortalama yüzde 50 olacak.

Hukuki yönden de farklı ülkelerde değişir şekilde, bebek artık bir birey olarak kabul edilir ve miras hukukunda belirleyicidir. Aynı zamanda ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi yeni gelişen bir kavram olan “fetus hakları”nda önemli bir haftayı teşkil eder. Bu haklar, anne karnında sakatlık saptanan bir bebeğe yaşama hakkı verilip verilmemesinde bebeğin de haklarının bir birey olarak gözetilmesi esasına dayanır.

Birey olarak kabul edilmek ya da başka bir deyişle “yaşam ne zaman başlar” konusu, bilimsel, dini, felsefi ve etik anlamda çok derin bir tartışma konusudur ve hiç çözümlenemeyeceği ve çok farklı bakış açıları olacağı nettir. Bilimsel anlamda bir bakış belki bebeğin bu haftada artık öğrenme ve bilincinin geliştiğinin kanıtı olan, uyarılara refleksle değil de bilinçle cevap vermesi olabilir.

Bebeğinizin yaşama şansı kazanmasının en önemli sebebi, akciğer gelişimin- de önemli bir safhaya geçilmesidir. Akciğerlerde çoktan oluşmuş olan solunum ağaççıkları hava keseciklerine bağlanmıştır. Ve hava keseciklerinin içini örten, surfaktan adlı maddenin üretimi başlamıştır. Bu madde, soluk verirken hava ke- seciklerinin sönmesini önler ve 34. haftada yapımı tamamlanır. Bu nedenle erken doğum tehdidi olan 24-34 hafta arasındaki gebelerde, bebek doğana kadar zaman kazandırması için doğumu durdurmaya çalışır, bir yandan da surfaktan yapımını artırıp akciğer gelişimini hızlandırması için kortizon içeren bir ilaç veririz.

Cildi hâlâ ince ama pigmentler depolandıkça ve kırışıklıkların içini cilt altı yağ dokusu doldurmaya başladıkça kalınlaşacak.

Bu haftada hıçkırıkları da dışarıdan net olarak ayırt edebilirsiniz. Bebeğiniz sürekli hareket ediyormuş gibi gelebilir. Dışarıdan dokunmanıza ve farklı bir sese tekme ile karşılık verecektir. Ultrason sırasında da proba doğru bu tekmeleri izlemenin çok keyifli olduğu bir gerçek.

Beni neler bekliyor?

Gebelikte değişen metabolizma sonucu vücudun kan şekeri düzenlemesi de değişir. Gebelik süreci, ensülin direncine yol açan bir dönemdir. Bu nedenle gebelik diyabeti geçiren kadınlar, diyabete yatkındırlar ve her ne kadar doğumdan sonra normale dönse de ileriki yaşamlarında artmış tip 2 diyabet riski taşırlar. Bu karbonhidrat metabolizması değişiklikleri gebeliğin 24. haftasından sonra kendini gösterdiği için her gebe kadına şeker yükleme testi yapılmasını ve gebelik diyabetinin araştırılmasını öneririz. Bazı hekimler ise ailede bir risk faktörü yoksa gerek duymayabilirler.

Gebeliğin başında bakılacak olan açlık kan şekeri, diyabet ya da glikoz metabolizması bozukluğu olup olmadığını gösterir. Eğer normalse sonrasında gebelik şekeri için tarama testi, 24-28. haftalar arasında yapılır. 50 g yükleme şeklinde 1 saatlik tarama testi, sonuç yüksek çıkarsa tanı için 4 saatlik 100 g glikoz yükleme testi yapılır. Bazı hekimler ise 75 g 2 saatlik yükleme testini, tarama ve tanı için tek test olarak kullanırlar. Gebelik diyabeti, hem anne hem bebek için riskler taşıdığından tanı konulması çok önemlidir. Tedavi edilemeyen ya da atlanan gebelik diyabeti, bebeğin aşırı iri olmasına, doğumda yaralanmalara, sezaryen gerekliliğine ve yenidoğanda şeker düzeylerinde bozukluğa yol açabilir.