Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

1. Hafta (0-6 Gün)

Bugün adet kanamanız başladı. Bu âdet kanaması, gebelik olursa göreceğiniz son adet kanaması olacak. Henüz gebe değilsiniz ama bu ay gebe kalırsanız, cinsel ilişki yani döllenme zamanını değil, son adet kanamanızın başladığı bu haftayı gebeliğiniz ilk haftası sayacağız. Bu ilk haftanızda, döllenmeye aday yumurtalarınız, yumurtalıklarınızda büyüyüp olgunlaşmaya başlayacak. Ama sadece şanslı bir tanesinin seçilip de döllenmesine daha 2 haftamız var.

Yumurtalarınız olgunlaşmaya başlıyor

Kadın üreme hücresi olan yumurtalar, yumurtalıklarınızda folikül adı verilen birimlerde muhafaza edilir. Her bir folikül içindeki bu tek yumurta, etrafında özelleşmiş hücrelerle sarılıdır. Bu özeleşmiş hücreler, östrojen ve progesteron hormonu adını verdiğimiz dişilik hormonlarının vücudunuzdaki üretim yeridir. Buradan salınarak kana verilir ve tüm vücuda yayılırlar.

         Rahim, sağ tüp ve sağ yumurtalığın yakından görünüşü                   Rahim, sağ tüp ve sağ yumurtalığın içinde hazır bekleyen foliküller

Her adet döneminin başlangıcında, yani kanamanın ilk günü, yumurtalıklarınızda doğduğunuz andan bu yana sessiz bir şekilde bekleyen, içinde tek bir yumurta ve etrafında özelleşmiş hücreler bulunan folikül adını verdiğimiz bu hücre yumaklarından, 6-8 tanesi öne çıkarak hızlı bir şekilde büyümeye başlar. Yumurtayı çevreleyen dış kısımdaki özelleşmiş hücreler de bu büyüme ve çoğalma esnasında kana her gün artan oranda östrojen vermeye devam eder. Bu östrojen artışı belirli bir kan düzeyine ulaştığında, beyne yumurtlama için hazırım sinyali verirken, bir yandan da rahim iç tabakasını gelecek bebeğe yuva olarak hazırlamaya başlar.

Bebeğinizin yuvasının hazırlıkları da başladı

Peki bu arada rahimde neler olur?

Tüm adet döngüsü boyunca yumurtayı çevreleyen hücrelerin salgıladığı östrojen etkisiyle rahim iç tabakası yeni bir doku oluşturur. Yeni kan damarları ve salgıbezleri inşa ederek bebeğe yuva için hazırlanmak üzere 5-6 mm’ye kadar kalınlaşır.

Rahim iç tabakasının kalınlaşıp yuva olarak hazırlanmış hali

Yumurtalıklarda yumurta atıldıktan sonra kalan yumurtayı çevreleyen hücrelerse bu sefer östrojenle beraber başka bir hormon olan progesteron da salgılamaya başlar. Progesteron etkisiyle bu rastgele sıralanmış ve kalınlaşarak hazırlanan rahim iç tabakası daha organize, sağlam bir hale getirilerek bebeğin yuvalanmasına tam hazır hale gelir. Örneğin artan salgı bezleri ve kan damarları sarmal bir hal alarak embriyonun beslenmesi için salgı üretmeye başlar.

Bu hormonlar bir yandan da rahim ağzı salgısının içeriğini değiştirerek sperm geçişini kolaylaştırıcı bir hale getirir. Tüm bu hazırlıkların amacı, spermle yumurtanın kavuşmasını sağlamak ve rahim iç tabakasını gelecek bebeğe yuva olarak hazırlamaktır.