Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

2 ya da daha fazla düşüğe, “tekrarlayan erken gebelik kaybı” diyoruz. Ardarda gebelik kaybı 2 ya da 3 defa gerçekleşmişse, ileri tetkik ve değerlendirme yapılması gerekir. Sadece 1 defa yaşanan gebelik kaybını, her gebeliğin %15 gibi bir oranı düşükle sonuçlandığı için tesadüfi kabul ederiz ve herhengi bir araştırmaya gerek duymayız.

Üreme çağındaki kadınların yaklaşık, %1 inde tekrarlayan erken gebelik kaybı görülür.

Düşüklerin %60 kadarı, yumurta ve sperm birleşmesi sırasında (döllenme) kromozomların yanlış dağılımı sonucu, oluşan hastalıklı embriyolar nedeniyle olur ve tamamen tesadüfidir, altta yatan bir sebep yoktur. Sadece ileri anne yaşında biraz daha fazla görülür.

Tekrarlayan düşüklerin çok küçük bir grubunda sebep, genetiktir. Çiftlerden birinin, kromozomlarında bir dengesizlik olabilir. Bu durum, o kişide soruna sebep olmasa da, üreme hücrelerinde hastalık kendini gösterir ve sağlıksız embryolara sebep olur.

Rahimdeki doğumsal şekil bozuklukları tekrarlayan düşük nedeni olabilir. Bunun en sık örneklerinden biri, rahimde perde olmasıdır. Embryonun yerleşeceği, rahim boşluğu, bir duvarla ikiye ayrılmıştır. Yine rahimde yapışıklıklarla seyreden Asherman gibi bazı sendromlar ve rahimde polip ya da myomlar da tekrarlayan düşük sebeplerindendir.

Tekrarlayan düşüklerin en sık sebeplerinden biri de, bazı altta yatan tıbbi rahatsızlıklardır. Pıhtılaşma sistemi bozuklukları, diyabet hastalığı ve polikistik over sendromu bu gruptadır.

Olguların, büyük bir kısmında (%50-75 inde) malesef sebep bulunamaz.

Araştırmada, tıbbi hikaye ve önceki düşükler çok önemlidir. Jinekolojik muayene ve ultrason sonrası bağışıklık ve pıhtılaşma sistemine yönelik bazı kan testleri yapılır. Hem kadın hem erkeğin genetik incelemesi yapılarak, bir uyumsuzluk var mı bakılabilir. Ultrason ve rahim filmi, doğumsal ya da sonradan oluşmuş bir rahim içi patolojiyi gösterebilir.

Sebep bulunabilirse, buna yönelik tedavi yapılır. Eğer, genetik bir anormallik bulunursa, tüp bebek ve embryo seçimiyle, sağlıklı embriyo yerleştirilebilir.

Rahim içi bir patoloji, cerrahiyle düzeltilebilir. Pıhtılaşa bozuklklarında, bebe aspirini ve kan sulandırıcı iğneler kullanılabilir.

Ama sevindirici olan şudur ki, sebebi bulunamayan tekrarlayan düşüklerde bile sonrasında %65 oranında sağlıklı gebelik elde edilir.