Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Anne karnında bebeğiniz amniyon sıvısı içinde yüzdüğü için, hareketleri esnasında, çok fazla yer değiştirebilir. Ama 36. haftadan sonra artık amniyon sıvısı artmadığı ve bebek de hala büyümeye devam ettiği için hareketleri kısıtlanır. Bu nedenle, son 3-4 hafta içerisinde bebeğiniz artık, başı aşağıda olacak şekilde, doğum kanalına girmeye hazırdır.

Ancak tüm gebeliklerin %3.6 sında bebeğiniz doğum kanalına başla değil de, makat, ayak, omuz ya da vücudunun başka bir bölümü önde olacak şekilde girebilir. Önde gelen yani doğum kanalına giren kısmın makat olması yani bebeğin ters durmasına makat geliş diyoruz.

Makat gelişe sıklıkla;

*Öncesinde birden fazla doğum yapıldıysa,

*Birden fazla bebeğin olduğu çoğul gebelik varsa,

*Bebeğin suyu çok az ya da suyu çok fazla ise,

*Rahmin şeklinde doğuştan bir sorun varsa ya da, şekil bozan myom gibi bir sorun varsa,

*Bebeğin plasentası, önde gelerek, rahim ağzını kapatıyorsa ve

*Bebek erken doğarsa rastlıyoruz.

Bebeğinizin rahimde hangi pozisyonda durduğunu doktorunuz, karnınızı muayene ederek anlayabilir. Ayrıca, vajinal yoldan yapılan muayene ile de önde gelen kısım anlaşılabilir. Şüphe duyulan durumlarda ultrasonografi kesin sonuç verecektir.

Makat gelişlerde, 36. Haftadan sonra doktorunuz “external sefalik versiyon” adı verilen bir yöntemle, karnınızdan özel bazı manevralarla bebeğinizin pozisyonunu değiştirmeyi teklif edebilir. Hemen hemen yarısında başarılı olunan bu işlemde, bebeğin tekrar eski pozisyonuna dönme olasılığı da vardır. Bazı durumlarda riskli olabilen bu işlem her gebeye uygun değildir ve başarı şansı da yüksek değildir. Aynı zamanda doktorunuz bu riski hiç almak istemeyebilir veya bu konuda klinik deneyimi olmayabilir. Bu nedenle sizin için uygun olup olmadığı kararını doktorunuzla beraber vermelisiniz.

Doktorunuz makat gelişlerde sezaryen kararı verebilir, pratikte de çoğu makat gelişte, planlı sezaryen uygulanır. Son ana kadar bebek pozisyonunu kendiliğinden değiştirebileceği için, doğum öncesi tekrar kontrol edilir. Makat gelişli bir bebek, normal pozisyona dönebileceği gibi, normal doğum planlanan baş gelişli bir bebek de, doğum sancılarıyla, makat gelişe dönebilir. Bu durum, muayenelerle kolayca anlaşılır.