Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Gebelikte yatış pozisyonu, sadece konforunuz değil, tıbbi olarak da çok önemlidir.

Gebeliğin başında, yatış pozisyonunuz çok önemli değildir. Ortalama 25-30. haftaya kadar, istediğiniz pozisyonda yatabilirsiniz. Anne adayların çekincesi özellikle alışık oldukları yüz üstü pozisyonda, bebeğin sıkışıp zarar göreceği düşüncesidir. Yüz üstü pozisyon, bebeğin eterafını saran amniyon sıvısı sayesinde bebeğe zarar vermez ve korkulmamalıdır. 6. ayda sonra ise, büyüyen karnınız sebebiyle durum değişir ve yüz üstü pozisyonda siz de rahat edemezsiniz.

Sırt üstü yatmanız da bebek için sakıncalıdır.

Çünkü; gebelik ilerledikçe, büyüyen rahim, annenin omurgası boyunca seyreden ana damarlarına bası yapar. Özellikle son aylarda, bebekle beraber, 6 kg a varan ağırlık, annenin kalbe geri getiren damarlarına bası yapınca, kalbe dönen kan azalır ve annede tansiyon düşmesine sebep olur. Buna supin hipotansif sendromu denir. Bunun bir diğer kötü sonucu da, rahme giden kan da azalacağından, bebeğe giden kan azalacaktır. Bu nedenle, tam sırt üstü yatıştan kaçınmak gerekir. Tam sol ya da sağ yanınıza yatmanız gerekmezken, karnınızı biraz da olsa yana çevirerek yatmanız, bu basıyı azaltır. Çünkü devamlı aynı pozisyonda yatmanız mümkün değildir ve gece boyunca dönmeniz normaldir.

En çok önerilen, sol yan yatıştır. Bu durumda, hem bebeğe giden kan akımı artar, hem de annenin böbreklerinden idrar daha rahat süzüleceği için, ödem ve el ayak ve bileklerde şişlik azalır. Ama bu devamlı sol yan yatılması anlamına gelmez çünkü konforunuzu bozabilir. Sadece, göbeğinizi yana düşürmek yeterlidir. Siz uykuya daldığınızda, farkında olmadan tam sırt üstü dönmemeniz için, sırtınızın yan tarafına bir yastık da koyabilirsiniz.

Bir veya her iki diziniz kıvrı şekilde yana dönerek, bacaklar arasına ve karnın altına yastık da koyabilirsiniz.

Yine artan vücut ağırlığı, sırt üstü yatmanız durumunda, horlamaya ve uyku apnesine sebep olabilir.

Gebeliğe özel yastıklardan da fayda görebilirsiniz.