Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Gebelikte Bulantı ve Kusma

Gebelikte Bulantı ve Kusmada Beslenme

Gebelikte şiddetli bulantı ve kusmaya “Hyperemesis Gravidarum” denir.

Gebelikte bulantı ve kusma doğal ve beklenen bir durum olsa da, şiddetli seyrediyorsa, gebeliğe bağlı bir rahatsızlık değil, gebeliğin ciddi bir hastalığı olarak tanımlanır ve bu adı alır. Ayırıcı olan, bu durumdaki anne adaylarının, bulantı ve kusma sebebiyle hiç bir gıda alamamaları, kilo kaybetmeleri ve vücut sıvı elektrolit dengeleri bozulduğu için hem kendi hem de bebeklerinin sağlığının tehlikeye girmesidir.

Tüm gebeliklerin %1 inde bu denli şiddetli bulantı kusmayla karşılaşıyoruz. Tedavisi çok zor olsa da bir an önce tanı konulabilmesi ve tedaviye başlanması çok önemlidir.

Eğer en az 12 saattir hiç bir şey yiyip içemiyorsanız ya da çıkarıyorsanız hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. İdrarınız çok koyu renkli ve kötü kokuluysa veya 4-6 saattir idrarınızı yapmadıysanız, vücudunuzun susuz kaldığının belirtisi olabilir ve doktorunuzu aramanızı gerektirir. Yine aynı şekilde, kusarken kan geliyorsa, ateşiniz veya karın ağrınız varsa veya kendinizi çok bitkin ve halsiz hissediyorsanız doktora başvurmalısınız.

Sağlık kuruluşuna başvurduğunuzda, ilk iş olarak, vücudunuzun su eksiğini gidermek için damar yoluyla serum tedavisi verilecektir. Sonrasında ise, elektrolit dengenizi kontrol etmek ve altta yatan başka bir bulantı sebebi olup olmadığını kontrol için testler yapılabilir.

En önemli tetkiklerden biri de idrar analizidir. Vücut, açlık durumunda, beyin gibi hayati organlara glukoz sağlayabilmek için öncelikle yağ asitlerini yakıt olarak kullanır. Bunların kullanımıyla da vücutta keton denen maddeler oluşur ve idrarla atılır. Dolayısıyla, idrar tahlilinde keton cisimciklerinin görülmesi, vücudun açlığa karşı alarmda olduğunu gösterdiği için, acil tedaviyi gerektirir. Yine spekülatif olan bir konu da bu keton cisimciklerinin bebeğin sinir sistemine zarar verebileceği için, kandan temizlenmesi gerektiğidir.

Durumunuza göre, sıvı elektrolit dengenizin düzeltilebilmesi için bir kaç gün hastanede yatış yapılarak, düzenli serum, vitamin ve bulantı giderici tedavi verilebilir. Ama genelde, sıvı elektrolit dengesinin düzelmesiyle, kendinizi rahat hissedebilir ve bulantı giderici tedaviler reçete edilerek evinize gönderilebilirsiniz. Yine sıkıştığınız ve kötü hissettiğiniz zamanlarda, hastaneye başvurarak aralıklı olarak sıvı tedavisi alabilirsiniz.