Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

40. Hafta (39 Hafta 0 Gün - 39 Hafta 6 Gün)

Beklenen doğum tarihiniz geldi...

Artık sıkıldınız biliyorum ama bunlar en keyifli zamanlarınız aslında, tadını çıkarmaya bakın lütfen... Ve kimsenin doğum hikâyelerine kulak asmayın! Hiçbiri sizinki olmayacak.

Bebeğim ne kadar oldu?

Bebeğinizin boyu ortalama 51 cm, ağırlığı da 3350 gr.

Bebeğim büyüyor...

Ekran Resmi 2019-08-10 21-30-47Beklenen doğum tarihiniz geldi...

Bebeğinizin kafa kemikleri tam olarak birbiriyle birleşmez. Arada zarsı bir yapıyla bağlıdır ve bu zarlar ön ve arka olmak üzere iki boşluk oluşturur. Doğduğunda sizin bıngıldak olarak bileceğiniz bu kavşaklar, doğum esnasında vajinal muayenede bize bebeğin doğum kanalında doğru pozisyonda olup olmadığı bilgisini verir. Bebeklerin yüzde 96’sı doğum kanalına başın verteks dediğimiz en tepe kısmıyla giriş yaparlar. Bu genişlik, bebeğin en küçük kafa çevresi büyüklüğüdür ve orta- lama 9,5 cm’dir. Bu pozisyona girebilmek için bebek başını öne eğerek, göğsüne dayar. Baş doğarken de geriye doğru başını düzelterek kanaldan çıkar.

Ağrısız doğum günümüzde pek çok hekimin tercih ettiği, hastaların ise çekindiği bir durum olmaya devam ediyor. Doğumda ağrı azaltılmasında tek yöntem, epidural anestezi olmayıp, başka tekniklerin kullanımı konusunu da doktorunuzla birlikte değerlendirebilirsiniz. Doğum eylemi sırasında bazen acil durumlar ortaya çıkabilir ve ortalama yüzde 15 olasılıkla anne ya da bebeğin sağlığı için son ana kadar sezaryen gerekliliği doğabilir.

Beni neler bekliyor?

Artık beklenen doğum tarihiniz geldi. Şu ana kadar çoktan bebeğinizi kucağınıza almış olabilirsiniz. Ama al- madıysanız, en fazla iki haftanız kaldı. Bana söylenen do- ğum tarihim geçiyor diye endişelenmeyin. Bazı bebekler, beklenen doğum tarihinden 1 ya da 2 hafta sonra gelebilirler. Zamanaşımı deyip de müdahale edeceğimiz hafta ise her şey yolunda ise 41 ya da 42. haftanızdır. Sabırla beklemeye devam etmelisiniz.

Doktorunuz bu haftalarda vajinal muayeneyi tekrarlamak isteyebilir. Amaç, rahim ağzının yumuşaması, olgunlaşıp, doğuma hazır olup olmadığını ve bebeğin hangi seviyede olduğunu kontrol etmektir. Yine 40 hafta sonrası sizi daha sık görmek isteyecek ve NST ve bebeğin ultrasonda suyunu değerlendirmek için 3 günde bir çağıracaktır. Şüphe durumunda bazen de biyofizik profil dediğimiz testi uygulayabilir. Bu testte, ultrasonda bebeğin suyu, hareketleri, solunum hareketi, kol ve bacak hareketleri değerlendirilir. Sonra da NST testi yapılarak bir skorlama yapılır. Bu skor sonucuna göre bebeğin anne karnında sıkıntıda olup olmadığına karar verilir. Herhangi bir şüphe varsa, doğum başlatılır. Örneğin, NST istediğimiz gibi değil, suyu azalmışsa hemen doğumu başlatma kararı ala- bilir. Doğum, suni sancı vererek vajinal doğumu başlatma şeklinde olabileceği gibi acil bir durum varsa, sezaryen şeklinde de gerçekleştirilebilir.