Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

10. Hafta (9 Hafta 0 Gün - 9 Hafta 6 Gün)

Bu hafta embriyonik dönem bitiyor. Bebeğinizin tüm organ taslakları artık tamamlandı.

Bebeğim ne kadar oldu?

Bebeğinizin boyu (baş-popo mesafesi) ortalama 3-5 cm, ağırlığı da 3 gr oldu. Yani bir çeri domates kadar...

Bebeğim büyüyor...

Bebeğinizin tırnakları oluşmaya başladı ve sadece ona özel olan parmak izi oluşuyor.

Bu haftada tendonlar, bacak kaslarını kemiklere bağlıyor ve diz eklemi belirginleşiyor. Yine bu haftada eller ve ayaklar bir araya getirilip birleştirilebiliyor. İlk tekmelemeler başladı ve ultrasonografi sırasında karına uyarı vermekle bebeğin zıplamaya başladığı görülebilir.

Böbreklerde idrarı süzen ana filtreleme birimleri oluşmaya başlıyor.

Bebeğinizin kalın bağırsaklarında, bağırsak hareketleri başladı. Bu kasılma ve gevşeme şeklindeki hareket, sindirim için çok önemli çünkü besinler bu şekilde sindirim sistemi içinde ilerletilebilecek. Bu hareketler bağırsak içeriğini yani bebeğin yuttuğu amniyon sıvısını yine oraya boşaltıyor. Aynı zamanda böbreklerin ürettiği idrar da bu sıvıya boşaltılıyor. Ama korkmayın bu sıvı steril ve zararlı maddeleri içermiyor çünkü doğum sonrasına hazırlanan bu canlının atık mad- deleri göbek kordonu yoluyla anneye verilerek vücudundan atılıyor.

Erkek bebekte testisler, erkeklik hormonu testosteron üretimine başladı bile.

Beyin oldukça gelişti ve bebeğinizin total ağırlığının yüzde 43’ünü oluşturu- yor. Büyüme olağanüstü bir hızda devam ediyor. Vücudun ana kumanda merkezlerinden biri hipotalamus oluşuyor. Hipotalamus adındaki beynin bu özelleşmiş bölgesi, vücut ısısı, kalp atım hızı, kan basıncı ve sıvı-tuz dengesini sağlamak üzere hipofiz adlı salgı bezinden hormon üretimini sağlar.

Hızlı ya da yavaş, tek ya da tekrarlayan, kendiliğinden ya da uyarıyla ve refleks şeklinde bebeğiniz hareketlerine devam ediyor. Hareketleri artık daha karmaşık ve sıklıkla, eller yüze değdiriliyor ve baş oynatılıyor. Yüzdeki birçok kas, yüz ifadelerinin anlaşılmasını sağlayacak şekilde gelişti. Bebeğiniz, hafif dokun- ma, göz kısma, çene hareketi, yakalama, avuçlama ve ayak parmaklarını yakalamaya çalışma hareketlerine başladı.

Yine bu haftada gözkapakları hızlıca oluşmaya başlar ve birleşerek kapanır. Gözler 10. haftada artık tamamen kapalıdır ve 26. haftaya kadar kapalı kalacaktır. 14. haftada gözler hareket etmeye başlayacak ve 20-22. haftada bebeğiniz REM uykusu uyuyacak. 26. haftada gözler açılacak ve 27. haftada renkli ve siyah beyaz görmeyi sağlayan hücreler farklılaşacak. 28. haftada gözyaşı üretimi ve 29. haftada da gözbebeklerinde ışık refleksi başlayacak.

Bu haftanın sonunda embriyonik dönem bitiyor. Artık yavrumuzu fetüs olarak adlandıracağız. Bu süreçte embriyo, tek hücreden, 1 milyar hücreye büyüdü. Erişkin bir insanın vücut yapılarının yüzde 90’ından fazlasına çoktan sahip bile.

Beni neler bekliyor?

Doktorunuz şimdiye kadar size bebeğinizin kalp atımını dinletmediyse bunu isteyebilirsiniz. Bu 4 nala koşan ata benzeyen ve çok hızlı olan sesin, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacağı kesin. Günümüz ultrasonografi teknolojisiyle embriyonun kalp atımını 6. haftaya girmeden izleyebiliyor ve duyabiliyoruz. Ama bulunduğunuz yerin ya da doktorunuzun şartları buna müsait olmayabilir. Bu durumda fetoskop dediğimiz karnınıza koyulacak bir cihazla kalp atımlarını 17. hafta gibi duyabileceksiniz.

Gebelik öncesi armut büyüklüğünde olan rahminiz şimdi neredeyse bir grey- furt boyutuna ulaştı. Henüz gebelik kıyafetlerine hazır değilsiniz belki ama iç çamaşırlarınız rahatsız etmeye başladı. Karnınız çıktı gibi hissedebilirsiniz ama henüz çok erken. Çünkü 12. haftanın sonuna kadar rahminiz hâlâ öndeki kemiğinizin arkasında olacağı için hissedemezsiniz. Hissettiğiniz ise büyük bir ihtimalle bağırsak gazı ya da kilo almanızla ilgilidir. Henüz hamile kıyafetlerine geçmediğiniz bu ara dönemlerde gardırobunuzu bel lastiği sıkmayan ve düşük belli kıyafetlerle yenilemeniz gerekebilir.