Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...

Yenidoğan ve COVID-19

27.03.2020 tarihli yazıdır. Güncellenmiş veriler için sonraki yazıları da okumanızı tevsiye ederiz.

Sizleri yeni tip coronavirus (SARS-CoV-2) ve gebelikle ilgili kaliteli dergilerde yayınlanan bilimsel çalışmalar konusunda güncellemek istiyorum.

Dün JAMA dergisinde ve JAMA pediatri dergisinde iki çalışma daha yayınlandı.
Şu ana kadar Çin kaynaklı 19 yenidoğan bebeğe dair çalışmaların sonucu bu bebeklerde virus saptanmadığı ve amniyon sıvısı, kordon kanı, vajinal salgılar ve anne sütünde izlenmediği için anneden bebeğe geçişin olmadığını gösteriyordu.

Dün JAMA pediatricste yayınlanan çalışmada ise Wuhan Çocuk hastanesinde Ocak 2020 den Şubat 2020 ye kadar COVID-19 enfeksiyonulu annelerden doğan 33 yenidoğanın sonuçları yayınlandı. Bu 33 anneden doğan bebeklerin 3 tanesinde enfeksiyon saptandı.

1.bebek: Annede pnömoni (akciğer enfeksiyonu) olması ve bebekte mekonyum (kakasını yapması) nedeniyle sezaryenle doğurtulmuş. Bebekte 2. günde ateş saptanınca yoğun bakıma alınmış.
Tomografide pnömoni saptanmış ama başka bir lab. bulgusu yokmuş.
Boğaz sürüntü örnekleri; 2. ve 4. günde pozitif, 6. günde negatif gelmiş.

2.bebek: Annede pnömoni gelişmesi üzerine 40 hafta 4 günde sezaryene alınmış.
Ateş ve kusma üzerine hem tomografide pnömoni hem de lab. bulgularında bozulma saptanmış.
Boğaz sürüntü örnekleri; 2. ve 4. günde pozitif, 6. günde negatif gelmiş.

3.bebek: 31 hafta 2 günde bebekte fetal distres (anne karnında bebeğin sıkıntıya girdiğine dair bulguların ortaya çıkması) saptanması üzerine sezaryenle alınmış.
Bu bebeğin solunum sıkıntısı ciddi seyretmiş, şüpheli sepsise girmiş ama tedaviye hemen yanıt vermiş. Boğaz sürüntü örnekleri; 2. ve 4. günde pozitif, 7. günde negatif gelmiş.

3 bebek de çok kısa sürede sağlıkla taburcu edilmiş.
Yenidoğan bebeklerin 6 gün gibi kısa bir zamanda bu enfeksiyondan arındıkları görünüyor.

Bu çalışmanın tartışma kısmında yazanları çeviriyorum:
- Daha önceki çalışmalarla benzer şekilde; bu 33 yenidoğan bebekte de görüldü ki; COVID-19 tanısı olan annelerden doğan bebeklerin hastalık seyri ve klinik belirtileri olumlu, iyi yöndeydi... (FAVORABLE)

- Bu 3 bebek içinde en ağır seyreden sonuncusu SARS-CoV2 den değil; erken doğum, oksijensiz kalma ve sepsisle ilgili olabilir.
- Bu grupta 33 bebeğin 3 ünde (%9) enfeksiyon saptandı. Doğumda sıkı enfeksiyon önleme tedbirleri alınmış olması; bebeklerdeki SARS-CoV2 nin kaynağının anne de olabileceğini gösteriyor.
- Her ne kadar önceki 2 çalışmada bebeklerde izlenmemiş ve amniyon sıvısı, kordon kanı, sütte virus izlenmemişse de bu çalışma anneden bebeğe geçişin dışlanamayacağını gösteriyor.
- Bu nedenle enfekte olan anne adaylarının izole edilmesi, sıkı enfeksiyon kontrolü yapılması ve bu annelerden doğan bebeklerin yakın takip edilmesi çok önemli.

JAMA daki tek vakalık çalışmada ise 29 yaşında COVID-19 olan bir anneden 34 hafta 2 günlükken doğan bebeğin kanında IgM antikorlar saptanması anne karnında enfeksiyonu aldığını düşündürse de doğar doğmaz 2. saat ve sonrasında 16. gün dahil yapılan hiçbir boğaz sürüntüsünde virus saptanmaması ve bebekte hiçbir belirti görülmemesi, pnömoni olmaması açıklanamadı. Annenin vajinal salgısında virus yoktu ve plasentadan ve amniyon sıvısından örnek alınmamıştı.

Anne adayları; şu anki bilgimiz sezaryen tercih edilmesini gerektirmiyor.
Bu annelerin sezaryene alınma nedeni şiddetli solunum sıkıntısı olduğu ve genel durumları bozuk olduğu için ıkınamamaları.
Vajinal yolla doğanlar da var.

Bu virus saptanan 3 bebeğin enfekte annelerinin vajinal salgılarında virus saptanmamış. 
Her durumda yenidoğan bebekler annelerinin vücut sıvılarıyla temas ediyorlar zaten. O nedenle sezaryen koruyucu değil.

Tüm dünya dernekleri hala; doğum şekli ve zamanlamasının önceki aynı şartlara bağlı olması gerektiğinin üzerinde diretiyor.

Veriler gün geçtikçe yayınlanıyor. Bu kadar hızlı yayılmasının bir sonucu da; şu ana kadar gelen veriler kanıta dayalı tıp çıkarımları için çok yetersiz ama şimdilik mecburen tek tek vaka sonuçlarıyla ancak önümüzü görebileceğiz. Her geçen gün bu konuda bilgilerimiz artıyor.
Bu sonuçlar paniklememizi değil; daha dikkatli olmamız gerektiğini ortaya çıkarıyor. Bakalım önümüzdeki günler ne gösterecek?

Anne adaylarımız lütfen endişelenmeyin; şu ana kadarki sonuçlar anneden bebeğe geçiş düşünülse bile yine olumlu.
Bebekler çabuk temizliyor. Korkmayın, sizi korkutanlara kulak asmayın. Bunun size ve bebeğinize faydası değil zararı var.

En önemli şey bağışıklık ve bağışıklığı en çok düşüren şey; stres ve kaygı. Siz moralinizi yüksek tutun ki karnınızdaki bebeklerinize en büyük desteği verebilesiniz...


Kategori: Güncel Sağlık, Etiket: Tarih: 27 Mart 2020, Cuma