Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...

Tüp Bebek ve COVID-19

26.03.2020 tarihli yazıdır. Güncellenmiş veriler için sonraki yazıları da okumanızı tevsiye ederiz.

Daha önce tedavisine başladığım son tüp bebek hastamızın yumurtalarını da tüm embryoları 5. günde dondurmak üzere topladım bugün.
Pekiyi gebelik dışındaki kadın hastalıkları ve tüp bebek hastalarımız, ameliyat planladıklarımız ne yapacak?
Bu konuda dünya ve ülke derneklerimizin görüşüne göre şu anki uygulamamız şöyle:

- Çocuk sahibi olmaya yönelik tedavilerin (Yumurtlama takibi, aşılama, tüp bebek, donmuş embryo transferi, taze embryo transferi) neredeyse tümünü erteliyoruz.

- Tabii kanser için kemoterapi, radyoterapi ya da üreme organlarına yönelik cerrahi tedavi öncesi, doğurganlığı korumaya yönelik üreme hücrelerini dondurma için başlayacağımız yeni tedaviler buna dahil değil.

- Yumurta rezervi azalması ya da ileri yaş gibi zamanla yarıştığımız tedavileri şimdilik acil olarak değerlendirmiyoruz.

- Tüp bebekte yeni tedavi başlamıyor, başladıklarımızı da yumurta toplamayı yapıp taze transfer yapmadan tüm embryoları donduruyoruz.

- Yine çocuk sahibi olmaya yönelik, rahim filmi gibi tanısal testleri erteliyoruz.

- Taze ya da donmuş tüm embryo transferlerine, virusun anne karnındaki bebeğe etkisi tam anlaşılan kadar bir mola veriyoruz. (Şu ana kadarki verilerle bir etkisi ya da geçiş olmadığını biliyoruz ama henüz sadece son 3 ayındaki gebeliklere etkisini görebildik)

- Benim fikrim doğal yolla tüm gebelik planlarının da aynı gerekçeyle biraz önümüzü görene kadar ertelemek ve korunmayı bırakmamak yönünde.

- Kadın hastalıklarıyla ilgili acil olmayan ameliyatları erteliyoruz. (Örneğin; myom, laparoskopik ve histeroskopik çoğu vaka.)
Tabii burada her ne kadar bu ameliyatlar acil olmasa da hastanın sağlığı için gerketiğinden; maalesef bilemediğimiz bir zamana kadar ertelemeyle, bir an önce yapma arasında her hastanın kendi tıbbi durumuna, ameliyatın gerçekleşeceği hastanenenin imkanlarına, kapasitesine özel risk-yarar oranına göre karar veriyoruz.

Bu günler geçecek, sağlığımız yönelik kararlarımız anlamında da normal hayata döneceğiz.
Ama bu süreçte sırf sağlık sistemi kapasitemizi zorlamamak adına biz ameliyatlarımızı bile ertelerken sizler de lütfen EVİNİZDE KALIN...


Kategori: Güncel Sağlık, Etiket: Tarih: 26 Mart 2020, Perşembe