Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...

Gebelik ve COVID-19

10.03.2020 tarihli yazıdır. Güncellenmiş veriler için sonraki yazıları da okumanızı tevsiye ederiz.

Yeni tip coronavirus (SARS-CoV-2) ve gebeliğe dair en güncel bilgi; Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) cuma günü yayınladığı rapor.

Gebelikte solunum yolu enfeksiyonları gebeliğin fizyolojisi gereği (artan solunum ve dolaşım sistemi yükü) daha şiddetli ve ilerleyici seyreder. Yeni tip coronavirus (SARS-CoV-2) tespit edilen gebelerde ise durum böyle olmadı.

Bu rapora göre...

- Şu ana kadar tüm dünyada yeni tip coronavirus (SARS-CoV-2) teşhisi konan 147 gebenin sadece 8 inde hastalık şiddetli seyretti ve bir gebede durum kritik.

- Henüz vaka sayısı az olduğu için yeni tip coronavirus (SARS-CoV-2) teşhisi konan gebelerin bebeklerinin nasıl etkileneceği bilinmese de şu ana kadar doğan bebeklerin hiçbirinde virus saptanmadı. Bu yenidoğanların boğaz, göbek kordonunda virus olmadığı gibi, amniyotik sıvıda (bebeğin anne karnında içinde bulunduğu sıvı) ve anne sütünde de rastlanmadı.

- Yani vertikal (anneden bebeğe geçiş) şu an için saptanmadı. Yalnız bu sonuç sadece gebeliğin geç haftalarında yeni tip coronavirus (SARS-CoV-2) tespit edilen gebeleri kapsıyor ve vaka sayısı bir sonuç çıkarmak için yeterli değil.

- Asıl merak edilen gebeliğin erken aylarında yeni tip coronavirus (SARS-CoV-2) tespit edilen annelerden doğan bebeklerin etkilenip etkilenmeyeceğini gebelik ilerlediğinde ve bu bebekler doğduğunda görebileceğiz.

  • Yeni tip coronavirus (SARS-CoV-2) tespit edilen yenidoğanlar incelendiğinde de doğum sonrası anneyle temasla virusun bulaştığı saptanınca (anneye de bu şekilde tanı konuldu) şimdilik yaklaşım, virus tespit edilen gebelerin doğum sonrası virus temizleninceye kadar bebekle ayrı tutulup izole edilmesi şeklinde.
  • İlk aşı çalışmaları bu ayın sonunda başlayacak olsa da henüz deneme aşamasında olacağından gebelere uygulanabilirliği biraz daha zaman gerektirecek.

Gebelerin yeni tip coronavirus (SARS-CoV-2) ten korunması için yapması gerekenler mi?
- Herkesle aynı...

  • Bu arada yeni tip coronavirus (SARS-CoV-2) yokken de el yıkama özellikle kış aylarında enfeksiyonlardan korunmanın en önemli yoluydu ve yapılması gerekendi; yeni keşfedilmedi.
  • El yıkama; enfekte vakalarda ameliyathane personeli olarak giydiğimiz bu maskelerden çok daha koruyucu.

Ve şunu da unutmamak lazım ki tüm virusler dikkate alındığında dünya genelinde mevsimsel gribe bağlı ölümlerin şu an için yeni tip coronavirus (SARS-CoV-2)’den çok daha fazla olduğunu da unutmayalım ve ellerimizi tüm virusler için yıkayalım...


Kategori: Güncel Sağlık, Etiket: Tarih: 10 Mart 2020, Salı


Yorum yap

E-mail hesabınız yayımlanmayacak.


Yorumlar

bu yazıya henüz yorum yapılmadı.